Wandelroute gelopen op: 30 september 2022
04. Nijmegen Lent – Arnhem
Vanaf treinstation Lent loop je over de snelbinder om de Spiegelwaal over te steken om op Stadseiland Veur-Lent de Limesroute weer op te pakken. Een enorm beeld van een Romeins masker doemt op in de verte. Door de ogen van het masker kan je een Romeinse blik op Nijmegen (Noviomagus) werpen. In het begin van de 20e eeuw wordt het originele exemplaar van het masker bij het dreggen uit de Waal opgediept. Iets verderop kom je nog een bouwwerk uit 1936 tegen. Een zgn. rivierkazemat bestaande uit drie verdiepingen en destijds bewapend met kanon en mitrailleur konden een belangrijke rol vervullen in het vernietigen van de spoor- en verkeersbruggen over de Waal, zodra het Duitse leger Nederland zou binnenvallen. Om zo een opmars tot stilstand to forceren. Een stuk verderop Fort Lent waar je zowel linksom als rechtsom kunt lopen.
We laten de Waal achter ons en via het Spiegelbos loopt het pad naar landgoed Doornik en de rand van Bemmel. Knooppunt Ressen waar de A15 en de A325 samenkomen loop je zo onderdoor en via een stukje fietssnelweg loopt de route door naar Elst. Hier heb ik ook al eens eerder mijn voetstappen neergezet. Toen ik van Zwolle naar Roosendaal via Arnhem wandelde tijdens de zelf gecreëerde route3600.
In Elst is de route toch weer wat anders en loopt via het Romeinse Veld Westeraam. Het archeologisch veld ligt midden in de woonwijk Westeraam. Hier zijn archeologische vondsten gedaan, waaronder resten van een Romeinse tempel en een landelijke Romeinse nederzetting uit het jaar 100.
Op een verhoging aan de Grote Molenstraat en de Sint Maartenstraat staat de Grote Kerk van Elst gebouwd. Hier staat de laat 18e-eeuwse, in 1951 gestolen, preekstoel afkomstig van de Hersteld Evangelisch-Lutherse kerk aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Aan de zuidkant van de kerk zijn de fundamenten van de Gallo-Romeinse tempels zichtbaar.
Bij het uitlopen van Elst loopt de route naar Arnhem Zuid (Schuytgraaf) en steek je het riviertje de Linge over. Hier liggen twee bruggen, vernoemd naar het Wiltshire Regiment en de Somerset Light Infantry, die hier in het begin van oktober 1944 het gebied moesten verdedigen tegen de Duitse troepen. De Linge was hier een belangrijkste verdedigingslinie. Bij het oversteken ervan loop je over de Romeinse Lint in het Park Lingezegen verder. Het pad volgt een oude loop van de Rijn in Romeinse tijd. Langs de rand van Schuytgraaf (een nieuwbouwwijk in Arnhem Zuid) kom je een diep roestig beeld tegen van twee Ossen die een kar voortrekken en twee Romeinse soldaten. Dit geeft aan dat hier een belangrijke Romeinse (verbindings)weg liep. Via een mooi groenstrook en leuk weggetje loop ik door naar de spoordijk en via een tunneltje kom je in de wijk Elderveld uit. Via het park tot aan hoogstamboomgaard de Steenen Camer. Hier staan meer dan 200 fruitbomen die je als buurtbewoner kunt adopteren.
Na het oversteken van de Drielse dijk beland je weer in een fantastisch mooi natuurgebied. Loop over de doorlaatbrug voor mooi uitzicht over het natuurgebied en je hebt er gelijk mooi uitzicht op een van de mooiste spoorbruggen van Nederland (bron: Bram). De doorlaatbrug was een waterkering en is een rijksmonument. In dit gebied ligt de enige Gelderse limesfort dat ook archeologisch is aangetoond. Het fort is waarschijnlijk aangelegd rond het jaar 15 (AD). Meer dan een halve eeuw later viel het castellum ten prooi aan de gewelddadigheden van de Bataafse Opstand. Een teruggevonden, dikke brandlaag is daarvan de stille getuige. Het fort is vervolgens herbouwd, mogelijk gedeeltelijk in steen. Rond 170-180 bouwden de Romeinen een compleet nieuw fort in steen. De Romeinen hebben ongetwijfeld regelmatig last gehad van wateroverlast. Het terrein is in verschillende fasen opgehoogd geweest. Vandaag de dag staan de schandkorven ter visualisatie van het fort ook nog wel eens onder water bij een hoge waterstand. Mooi gezicht wel.
Op naar het centraal station van Arnhem. 30,5 kilometer in de benen is genoeg voor vandaag. Tot de volgende!